Competitief fietsen op het hoogste niveau wordt gedomineerd door in Europa gevestigde professionele teams, compleet met masseurs, coaches, fietsmanagers, directeuren, PR-functionarissen en natuurlijk zeer geconditioneerde fietsers die hun brood verdienen voor een teamsponsor.

De managers leiden de zakelijke aspecten van het team, terwijl de directeur Sportif de rijders tijdens trainingen en races behandelt. Seizoenen worden gepland volgens doelgerichte races en volgens de sterke punten van het team. Vaak zal een sponsor bepalen waar een team racet, omdat dit het doel is van blootstelling aan een doelmarkt waar de sponsor naartoe rijdt. Dit wordt gedaan door races te winnen of door als team vooraan te staan ​​voor de media en fans.

Wielrennen op de weg wordt vaak vergeleken met schaken omdat het een zeer tactische sport is, met veel scenario’s die je in de loop van een race tegenkomt en behandelt. Slipstreaming, bosrijden, solo-aanvallen, teamwork en het vermogen om een ​​race te lezen, komen allemaal in het spel wanneer een race zich ontvouwt. Natuurlijk speelt de fysieke conditie of conditie van de renners een grote rol bij het bepalen van de uitkomst van een race, maar de sterkste klimmer kan niet winnen bovenop een berg als hij niet vooraan in de race staat (of in ieder geval dichtbij genoeg om de voorkant) wanneer de weg omhoog gaat. Vaak kan een zwakkere rijder de sterkere te slim af zijn door te ontsnappen aan het peloton wanneer de sterke teams zich niet concentreren, of ze onderschatten eenvoudig het gevaar van een ontsnapte rijder of groep.

De gele wielertrui van de Tour de France is inderdaad een van de bekendste symbolen binnen de wielersport geworden, maar het fietsen van de Tour de France vormt slechts één maand van een professionele wielerkalender. Natuurlijk is het evenement de grootste race en voor de sponsor de belangrijkste, maar veel rijders concentreren hun inspanningen op de lente- en herfstklassiekers, een reeks van eendaagse races die punten opleveren voor het wereldkampioenschap wielrennen.

Laat in het seizoen dienen de Wereldkampioenschappen om een ​​paar schouders te vinden die de regenboogstrepen van de wereldkampioen wielertrui waardig zijn. De beslissende race wordt meestal gehouden op een circuit dat zorgt voor een toeschouwersvriendelijk evenement. Een wereldkampioen regeert een jaar en er worden titels uitgereikt voor respectievelijk de winnaars van de wegwedstrijd en tijdrit.